Festival Horovi među freskama

Početkom ovog meseca, 4. decembra, u atrijumu Narodnog muzeja Srbije počeo je dvadeset četvrti po redu festival duhovne muzike „Horovi među freskama”. Ovaj festival, koji je osnovan 1995. godine s blagoslovom blaženopočivšeg patrijarha Pavla, uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Narodnog muzeja Srbije, Hrama Svetog Marka i drugih, nije takmičarskog karaktera, već ima za cilj da promoviše autentičnost crkvenog horskog pevanja i očuvanje tradicije, uz akcenat na delima domaćih autora.

Ove godine festival je svečano otvorilo najstariji među ansamblima – „Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo”, s horom odraslih pod rukovodstvom dirigentkinje Vere Carine i podmlatkom koji je predvodila Borjana Stražmešterov. U nedelju 11. decembra nastupio je hor „Sv. Simeona Mirotočivog” iz Beograda, s dirigentkinjom Milicom Tišmom, i hor „Sabor srpskih svetitelja” iz Banje Koviljače, s horovođom protođakonom Zoranom Kokanovićem. U subotu 17. decembra peva „Sveti despot Stefan Lazarević” iz Beograda, uz vođstvo dirigenta Predraga Miodraga, a u nedelju 18. decembra u 12 časova nastupiće dva hora – omladinski „Sveti Vasilije Ostroški” iz Beograda, pod rukovodstvom Jelene Timotijević, i „Sveta tri jerarha” iz Krupnja, pod upravom dirigenta Gorana Andrića.

Povodom nastupa omladinskog hora „Sveti Vasilije Ostroški”, koji je osnovan na inicijativu dirigentkinje Jelene Timotijević i uz blagoslov i podršku bratstva hrama, a čine ga učenici viših razreda osnovne škole, srednjoškolci i studenti, porazgovarali smo s dirigentkinjom o njihovom nastupu na ovom festivalu.

Jelena Timotijević: „Veoma nam je drago što smo imali čast da nas organizatori pozovu da učestvujemo na festivalu „Horovi među freskama” posvećenom je Bogorodici. Program je osmišljen u odnosu na temu ovogodišnjeg festivala, a izvodiće se vizantijska srpska i ruska muzika. Publika će prvi put imati priliku da čuje jedno novo troglasno delo posvećeno Bogorodici savremenog ruskog kompozitora Sergeja Limanova, koje je nastalo pre dve godine, tokom trajanja pandemije izazvane koronavirusom. Pored toga izvešćemo u redakciji Dimitrija Konomosa vizantijsko Kirie Eleison, Aksion Estin, Pasat Pnoi, kao i dve kompozicije s istim naslovom – Bogorodice Djevo, od kojih je jednu komponovao naš Jakov Milutinović, inače član ovog hora. Ne bih sada otkrivala sve, nadam se da će publici biti zanimljivo i da će svojim prisustvom uveličati naš nastup. ”

Pored svojih koncertnih nastupa članovi hora „Sveti Vasilije Ostroški” redovno pevaju na svetim liturgijama, a po potrebi na nedeljnim i na prazničnim, a osim izvođačkog umeća krasi ih međusobna ljubav, toplina i jedinstvo, koje ovi mladi pevači nesebično razmenjuju. Stoga, učešće na ovom festivalu prema rečima dirigentkinje ansambla „doprinosti da hor izađe iz svojih okvira, tako da mogu da vide odjek svog pevanja, da čuju kako se to dopada slušaocima, a samim nastupom oni osećaju važnost i zadovoljstvo što uzimaju učešće na jednom tako važnom događaju”.

S obzirom na to da festival nije takmičarskog karaktera, osvrnuli smo se na važnost izgradnje njihovog odnosa s drugim horovima, kao i podsticanje daljeg usavršavanja i težnje ka višim vrednostima.

Jelena Timotijević: „Rekla bih da je ova manifestacija jedna od najlepših događaja vezanih za pevanje horske muzike u našem glavnom gradu. Naravno, ima još mnogo horskih festivala u drugim gradovima, ali ovaj je prilika da se svi oni oprobaju u tome i da ih svaki novi nastup podstakne da budu još bolji i da dobiju želju da češće javno pevaju, posebno ako uzmemo u obzir i poznastva s novim horovima. Imaćemo priliku da upoznamo decu iz Krupnja, koja dolaze da pevaju istog dana kada i naš hor, i to je jedno lepo iskustvo koje razvija i zajedništvo, ljubav i želju da svi budu još bolji i napredniji. Ulaz je besplatan, pa s radošću pozivamo sve ljubitelje horske, duhovne muzike da u nedelju 18. decembra u 12 časova dođu u atrijum Narodnog muzeja Srbije i podele zajedno s nama jednu lepu energiju i doživljaj.”

Ulaz na koncert je slobodan.

Više informacija možete saznati na linku: https://horovimedjufreskama.net/

Autor:Katarina Georgijević

Lektor:Vera Maletić