Koncert orkestra Škole za muzičke talente iz Ćuprije i sopranistkinje Kolin Infant

U subotu 3. decembra, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine od 20 h, u okviru projekta švajcarske organizacije „Forgerons du Rêve“, nastupiće gudački orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije i sopranistkinja Kolin Infant iz Francuske. Pored bogatog repertoara s delima Mendelsona, Bolonja, Gunoa, Bartoka i Čajkovskog, mladi umetnici će premijerno na francuskom jeziku izvesti nova dela kompozitorke i idejnog tvorca ovog projekta Maje le Ru Obradović – Uzrečice i sujeverja i Bazar četiri vetra, za koje je umetnica napisala muziku i tekst, i Ave Marija, čiji je autor teksta Frans Mažua Lelu. 

Marija le Ru Obradović

Svestrana i posvećena umetničkim delima, svoju ideju za osnivanje i organizovanje ovog projekta kao muzičkih susreta mladih umetnika autorka Maja le Ru Obradović opisuje rečima: „Kao kompozitor koji živi u Beogradu, probudila mi se želja za stvaranjem umetničke simbioze između mladih umetnika i pretvorila se u projekat koji mi znači isto koliko i rad s mladima na muzičkim delima“. Umetnica je studirala gitaru kod Alberta Ponsea u Parizu i Dagoberta Linaresa u Lozani; dugi niz godina intenzivno se bavi komponovanjem, trudeći se da muzički izraz bude tonalan, romantičan, često pod uticajem balkanskog muzičkog nasleđa. Među njenim veoma zapaženim delima izdvajaju se dva koncerta za gitaru i gudački orkestar, od kojih je Concerto Sud-Atlantique premijerno izveden na ženevskoj manifestaciji „Festival de guitar de Versoix“, gde se u ulozi soliste predstavio mladi gitarista Vojin Kocić. U septembru ove godine u Novom Sadu posebno je bilo zapaženo njeno delo za mecosopran, tenor, bariton, violončelo, flautu i klavir – Dositej Obradović,porudžbina Fondacije „Novi Sad – prestonica kulture 2022“. Pored dela klasične muzike, autorka je i muzike za dva filma, a prema njenom delu Mala svita za princa za solo gitaru, inspirisano novelom Senta Egziperija Mali princ, napravljena je predstava koja je igrana na četiri jezika u pet zemalja. Tim povodom Ministarstvo kulture Francuske 2012. godine odlikovalo je Maju le Ru Obradović Ordenom viteza umetnosti i književnosti.

Kolin Infant

Dela ove umetnice publika će imati priliku da čuje u izvođenju sopranistkinje Kolin Infant, kao i gudačkog orkestra Škole za muzičke talente iz Ćuprije uz vođstvo Dragana Mirčića. Oni koji prate umetničku muziku znaju da ova obrazovna institucija, čiji je umetnički direktor violončelista Srđan Sretenović, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, ima status od posebnog nacionalnog značaja. Okupljajući najtalentovanije učenike iz Srbije, predavači se trude da odneguju kvalitetne generacije koje će umeti da nastave tradiciju i vrhunsko umeće izvođaštva. Stoga ovo koncertno veče obećava kvalitetan nastup, ispunjen duhom mladosti, posebno što će se zajedno s učenicima predstaviti i sopranistkinja Kolin Infant, koja redovno učestvuje kao izvođač i organizator koncerata u poznatim pariskim koncertnim salama, među kojima su dvorane Radio Francuske (Radio France), „Korto“ (Cortot), Pozorište na Jelisejskim poljima (Champs-Élysées), teatar „Šatle“ (Châtelet) i dr. Ova mlada umetnica je zapažena u različitim projektima širom Francuske, s velikim orkestrima i manjim ansamblima, koji imaju za cilj popularizaciju i promociju klasične muzike. Interesantan je podatak da je svoje muzičko obrazovanje počela studirajući klavir i violončelo, ali zbog velike ljubavi prema operi na kraju se opredelila za solo pevanje. Nagrada za mlade talente na konkursu „Alan Fondari“ omogućila joj je master studije na prestižnoj Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, u klasi Ketlin Livingston i Jana Ledingama. Do sada se ostvarila u ulozi Norine u operi Don Paskvale Gaetana Donicetija, Cerline u Don Đovaniju i Despine u Tako čine sve Volfganga Amadeusa Mocarta. Posebnu pažnju privlači i njeno interesovanje za savremenu muziku, zahvaljujući čemu je sarađivala s kompozitorima Brunom Kuleom, Benoa Menuom, Omarom Jagubiom, Filipom Ersanom.

Orkestar iz Ćuprije

Ovo koncertno veče biće ispunjeno duhom mladalačke energije, čiste, nove inspiracije protkane inovativnim muzičkim delima. Ukoliko biste želeli da ispratite ovo koncertno veče – ulaz je slobodan, a svoje karte možete preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine, koja se nalazi na adresi Studentski trg br. 5 u Beogradu.