Koncert Akademskog hora „Collegium musicum“ Tragovi iz sazvežđa Regula

U ponedeljak 5. decembra od 20 h u MTS dvorani Doma sindikata održaće se koncert pod nazivom Tragovi iz sazvežđa Regula koji predstavlja svojevrstan omaž osnivaču Akademskog hora „Collegium musicum“ Darinki Matić Marović. Koncert nosi simboličan naziv sa željom da se svi zajedno prisete, kako članovi hora navode, „dirigentkinje, prijateljice, profesorke i sjajne zvezde iz sazvežđa Regula“.

Iz arhive hora „Collegium musicum“

Poznato je da je dirigentkinja Darinka Matić Marović, osnovavši hor 1971. godine na inicijativu profesora Fakulteta muzičke umetnosti Vojislava Ilića, pre svega negovala dobar međusobni odnos među članicama, brižljivo prateći napredak svake pojedinačno. Umela je da ih ohrabri, posavetuje i uputi u pravom trenutku na najbolji način. Njena posvećenost mladim pevačicama dala je kao plod veliku zahvalnost i odanost svih koji su bili deo ansambla, ali i ponos što su imale priliku da uče i stasavaju uz takvu svestranu, srdačnu i istrajnu ličnost kakva je bila dirigentkinja Darinka Matić Marović. Poverenje je pružila svojoj nekadašnjoj asistentkinji, dirigentkinji Dragani Jovanović, koja je svojim radom, posvećenošću i uspesima to opravdala i od 2015. godine vodi ansambl sa oko 30 članica. Danas, predvodeći jedan od najeminentnijih horova u Srbiji, koji je dobitnik više od 20 najviših priznanja i nagrada, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, održava tradiciju i kvalitet, uspevajući da isprati savremena dešavanja i osmisli nesvakidašnji repertoar. O tome svedoče dela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike, a capella, vokalnoinstrumentalne, pa sve do savremene muzike, koja im je omogućila učešća u multimedijalnim projektima. Visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja dela. Stoga, neka od remek-dela horske muzike trajno su zabeležena u audio formatu: Hiljaditi koncert Kolegijum muzikuma, Balkan: boje i zvuci, Sirene, Tri zvuka Mokranjca itd. Posebno mesto među domaćim priznanjima jeste Zlatna medalja za izuzetne zasluge, čuvanje tradicije horskog pevanja i promociju srpske kulture u svetu ukazom predsednika Republike Srbije

Iz arhive hora „Collegium musicum“

Tokom svojih turneja, održavši preko 3000 koncerata širom zemlje i sveta, posetili su Španiju, Portugal, Francusku, Belgiju, Englesku, Irsku, Norvešku, Švedsku, Nemačku, Austriju, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Grčku, Kipar, Tursku, Pakistan, Avganistan, Iran, Indiju, Mongoliju, Kinu, Tajvan, Južnu Koreju, Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Argentinu, Brazil, Ekvador, Meksiko, Kubu i SAD. Svi ti nastupi omogućili su saradnju s vrhunskim dirigentima današnjice kao što su Zubin Mehta, Emil Tabakov, Uroš Lajovic, Oiđi Oje, Mihail Jurovski, Kevin Grifits i mnogi drugi.

Iz arhive hora „Collegium musicum“

Biće ovo koncertno veče ispunjeno emocijama i divnim sećanjem na dirigentkinju Darinku Matić Marović, koja je svakoj od članica ostala u posebnom sećanju i koju svaka od njih doživljava na poseban način, samo sebi svojstven. Ulaz na koncert je slobodan, publika će sigurno imati priliku da uz visok nivo izvođaštva, iskrenost ansambla i ljubav njegovih članica prema muzici, zajedno sa njima oseti sjaj zvezde iz sazvežđa Regula – Darinke Matić Marović.

Autor: Katarina Georgijević

Lektor: Vera Maletić